2016.

PROSINAC, 12.mj.


Dana 13.12. 2016 godine pripadnici UHBDDR-a podruž.VPŽ,50.sam.bat. te ogranka Vukovi učestvovali su na 8.hodočašću hrvatskih branitelja,hrvatske vojske i policije sa posebnim pijetetom prema voćinskim žrtvama stradalim 13.12. 1991.godine od strane srbočetničkog agresora.

Nakon komemoracije izaslanstva su odala počast na spomen obilježju voćinskim žtrvama a zajednička poruka odaslana sa ovog skupa bila je nada da će se tužba Državnog odvjetništva RH protiv počinitelja masakra u Voćinu sprovesti u djelo te da će krivci biti primjereno kažnjeni i da voćinska žrtva u domovinskom ratu nikad neće biti zaboravljena.
Proveli smo edukativne radionice sa djecom nižih razreda osnovnih škola sa područja Virovitičko-podravske županije, naziv "Oprez, oružje i mine".

Radionice je izvodio gosp. Mirko Rukavina, te upoznao djecu sa opasnostima koje proizlaze iz dodira sa vatrenim oružjem.

Održano je 10 edukativnih radionica.UHBDDR u organizaciji svog Ogranka Dubrovnik i ove godine je aktivno sudjelovala u obilježavanju Dana branitelja grada Dubrovnika.

U sklopu događanja prikazan je film "Sve je bio dobar san" koji je projekt Udruge i u koprodukciji je sa HRT.

Predstavnici Udruge: Đuro Vitković, Zoran Radić, Marko Cvitković i Vedran Černy, položili su vijenac i zapalili svijeće za sve poginule branitelje grada Dubrovnika.Dana 01.12. 2016. godine, otvorena je izložba naslova "Čudesni svijet ljekovitih gljiva" autora Zdravko Krivošić, hrvatski branitelj.

Proučavanje prirode, istraživanje onoga što ona skriva, te neprestano hodanje - Zdravkova su strast koju redovito dokumentira fotografijama.


Otvorenje izložbe možete pogledati ovdje: youtube.comSTUDENI, 11.mj.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA  NAZIVA "LONDON ZAGREB  DEJA  VU JOFA" - autora umjetničkih fotografija Jofe- hrvatskog branitelj, otvorena je u galeriji "RUŽA" UHBDDR Gundulićeva 45, 03.11. 2016. godine, a postav iste je do 29.11. 2016. Izložbu je otvorio i organizirao glavni tajnik Udruge Franjo Pavičić.Član Udruge UHBDDR-a i hrvatski branitelj gosp. Zdravko Krivošić gostovao je u emisiji HTV-a "Pozitivno" 20.11. 2016.

Link za emisiju:

1. Pozitivno


UHBDDR zajedno sa svim svojim nižim ustrojbenim oblicima i ove godine je dostojanstveno obilježila Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. U sklopu Dana sjećanja održana je i tribina o statusu hrvatskih branitelja poglavito dragovoljaca u današnjem društvu, sudionici su bili osim naših ustrojbenih oblika i predstavnici Udruga branitelja iz Bosne i Hercegovine.


Pripadnici UHBDDR-a, podružnice Virovitičko-podravske
, 50.sam.bataljuna Virovitica,ogranaka: Vukovi-Taborište,Gradina i Peteranca u gradu heroju Vukovaru,nazočili su u koloni sjećanja te komemorativnom skupu, da bi obilježili i odali dužno poštovanje vukovarskoj žrtvi, povodom 25.obljetnice vukovarske žrtve i svih žrtava stradalih u gradu heroju Vukovaru.


Članovi UHBDDR-a, Ogranak Jastrebarsko, i ove su godine posjetili Vukovar kako bi sudjelovali u obilježavanju 25.obljetnice Dana sjećanja na žrtve Vukovara.

Jaskanski dragovoljci učestvovali su u koloni sjećanja te obišli Spomen obilježje na Ovčari, hangar, Memorijalno groblje hrvatskih branitelja i vukovarsku bolnicu.

Također, učestvovali su i u koloni sjećanja na žrtve stradale na Trpinjskoj cesti.

Na svim gore navedenim mjestima, članovi jaskanske braniteljske udruge upalili su svijeće te molili za poginule branitelje, a pri povratku u Jastrebarsko posjetili su katedralu i spomen obilježja u Osijeku.
 


Linkovi prilikom obilježavanja 25. godišnjice bitke za Vukovar, stradavajnje i okupacija:

1. regionalni dnevnik

2. dnevnik 2

3. županijska panorama
Premijera filma Sve je bio dobar san na Prvom programu Hrvatske televizijePotresan i intiman dokumentarni film Sve je bio dobar san prvi put će biti prikazan na Hrvatskoj radioteleviziji

Ususret obilježavanju dana vukovarske tragedije Hrvatska radiotelevizija (HRT) emitirat će dokumentarne filmove posvećene Gradu Heroju. Prvi među njima je potresan, intiman i dirljiv dokumentarac Sve je bio dobar san redatelja Branka Ištvančića. Film će prvi put biti prikazan na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT - HTV 1) u petak 18.11. 2016., s početkom u 20:10. Film proučava događaje iz vremena početka Domovinskoga rata, prati dolazak mladoga francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Republiku Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane Vukovara i mučeničku smrt na Ovčari, a sve iz vizure njegove majke Lyliane Fournier koja u filmu traga za podacima kako bi došla do posmrtnih ostataka svojega sina.

Priču o mladome Francuzu Jean-Michelu Nicolieru ispričao mi je Antun Ivanković koji je sa mnom pokrenuo cijeli projekt. On je radio na tome da Jeana vrati u registar branitelja nakon što je uvidio da ga tamo nije bilo dvadeset godina. Fascinantno mi je kako se njegova majka Lyliane Fournier nosi sa svime što je prošla u životu. Kao glavna junakinja filma koja traga za istinom i sinovim tijelom gospođa Fournier nije skrivala suze i ponos. Naprotiv, ona je bez frustracije došla živjeti u Republiku Hrvatsku i od nje smo mogli naučiti kako se voli domovina. Bilo mi je važno pokazati jednu drukčiju istinu o Domovinskome ratu. Film će pokazati kakve je ideale imaonjezin sin kad je došao braniti Hrvatsku i stao u obranu slabijih te kakav je bio njegov san o novoj i uređenoj Europi. Važno je da Jeanova žrtva ne bude zaboravljena, ističe redatelj Branko Ištvančić.

Film Sve je bio dobar san izazvao je veliko zanimanje javnosti i prikazan je pred brojnom publikom u kinima diljem Republike Hrvatske, a nagrađen je i priznat na mnogim festivalima. Na 7. festivalu hrvatskih katoličkih filmovaTrsat 2016. U Rijeci dobio je tri nagrade,Grand Prixza najbolji film Festivala, nagradu za najbolju režiju i nagradu za najbolju glazbu. Film je bio među deset finalista za URTI Grand Prix for Author's Documentary, uglednu nagradu struke u Francuskoj, a u Grčkoj je dobio nagradu za najbolji dokumentarni film na festivalu Beyond the Borders. Film je nedavno uvršten u izbor jednoga od najvećih festivala za dokumentarne filmove IDFA u Amsterdamu u program Docs for Sale.

Redatelj je Branko ištvančić, scenaristi su Branko Ištvančić i Silvio Mirošničenko, snimatelji Robert Krivec, Darko Krakar, Tomo Sabljić, Tomislav Kučić i Joakim Erdelji, montažeri Silvije Magdić i Branko Ištvančić, dizajner zvuka Pere Ištvančić, skladatelj glazbe Dalibor Grubačević, producenti Zvonko Milas, Antun Ivanković i Irena Škorić, a za produkciju su odgovorni Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskoga rata, Udruga Dr. Ante Starčević iz Tovarnika i udruga Artizana. Koproducent je Hrvatska radiotelevizija.


Više detalja i objavu o premijeri na HTV-u potražite na web stranicama:

1. dokumentirani filmovi u povodu obljetnice pada Vukovara

2. Sve je bio dobar san


Traileri filma su dostupni za download na web stranicama:

1. vimeo.com/146177221

2. vimeo.com/157527233

3. youtube.com/watch

LISTOPAD, 10.mj.

Povodom obljetnice tragične pogibije general - bojnika Blage Zadre (16.10.1991.) održao se Memorijalni turnir u boćanju.

Turnir smo održali u suradnji sa Boćarskim klubom "Trpinjska cesta" Vukovar.

Sa ponosom ističemo da ove godine je Udruga imala svoje predstavnike na turniru, a sačinjavali su  ih članovi UHBDDR Ogranka Dubrovnik.

Obljetnicu tragične pogibije general- bojnika Blage Zadre, obilježili smo i polaganjem vijenac i paljenjem svijeća na njegovom grobu.

Ispred mandatara Vlade Republike Hrvatske, govorio je naš predsjednik gosp. Zvonko Milas

Memorijalni turnir Blago Zadro održao se 15.10. 2016. s početkom u 9:00 sati.


Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, tradicionalno i ove godine obilježila je dan pogibije heroja Domovinskog rata general-bojnika Blage Zadre.

Obilježavanje je počelo nogometnim turnirom prvoligaških ekipa dana 07.10. do 09.10. 2016 godine.Dana 08.10. 2016. godine, održana je tribina pod nazivom "SKRB ZA HRVATSKE BRANITELJE" u Jelsi na otoku Hvaru, u organizaciji Središnjice Udruge i Ogranka Jelsa.

Tribina je održana u hotelu "Hvar", a prisutno je bilo preko 30 članova Udruge sa područja cijele Republike Hrvatske.


Izložba slika autorice Nevenke Vlašić, otvorena je u Galeriji "RUŽA" UHBDDR, Gundulićeva 45, dana 06.10. 2016. godine.

Organizaciju i otvaranje izložbe proveo je glavni tajnik Udruge gosp. Franjo Pavičić.

Postav izložbe može se pogledati radnim danom od 9:00 do 13:00 sati do 29.10.2016. godine.
RUJAN, 9.mj.

UHBDDR nastavlja sa provođenje projekta "Budućnost za branitelje-branitelji za budućnos" sa braniteljima na izdržavanju kazne zatvora.

U mjesecu rujnu aktivnosti su nastavljene u Kaznionici Glina, gdje se održala radionica o zapošljavanju i samozapošljavanju hrvatskih branitelja Suradnji sa Ministarstvom branitelji, a radionicu ispred Ministarstva branitelja je vodi gosp. Zvonko Rajković.

Radionica je održana 21.09. 2016.


Dana 15.09. 2016. godine u galeriji "RUŽA" UHBDDR, Gundulićeva 45, otvorenaje izložba slika naziva "Vjetar nosi sjećanja" autorice  Ammon Con. Izložbu je organizirao i otvorio glavni tajnik Udruge gosp. Franjo Pavičić. Postav izložbe je do 28.09. 2016. godine i može se pogledati od 9:00 do 13:00 sati.


Nastavljene su aktivnostii u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu, Svetošimunska 107 dana 13.09. 2016. godine, a izvoditelj aktivnosti je gđa. Marija KronjaDana 07.09. 2016. godine UHBDDR Ogranak Dubrovnik održao je svoj izvještajni Zbor ogranka, te edukativnu tribinu naziva "Skrb za branitelje".

Tribina se održavala u Kotoru Motovjerna u Dubrovniku, a održana je u suradnji sa gradom Zagrebom - Gradskim uredom za branitelje,gdje je prezentiran projekt "Od branitelja do poduzetnika" i Javni radovi.

Kao vid zapošljavanja i samozapošljavanja hrvatskih branitelja koje Provodi Gradski ured za branitelje grada Zagrebu, na tribini su sudjelovale predstavnice grada Zagreba zamjenica pročelnice gradskog ureda za branitelja gđa. Vlasta Ivčević, i voditeljica ureda za skrb branitelja grada Zagreba gđa. Suzana Havelka-Noršić, a ispred središnjice Udruge prisutna je bila gđa. Marija Kronja.

Tribini su nazočili predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Dubrovnika, te predstavnica županije Dubrovačko - neretvanske gđa. Nina Skurić, pročelnica ureda za branitelje i međugeneracijsku solidarnost.


Dana 03.09. 2016 godine održan je V memorijalni susret hrvatskih branitelja i dragovoljaca domovinskog rata a u spomen na poginulog Miroslava Blažeka i nestale Željka Hojsaka i Dražena Takaća, pripadnike 117 R brigade i hrv.policije.

Na memorijalu sudjelovalo je 31 braniteljska udruga od Iloka, Vukovara, Virovitice,Koprivnice, Zagreba, Otok Ivanić, Jastrebarskog, udruge s područja naše županije te gosti: saborski zastupnik Damir Felak,dožupan Darkom Sobota,članovi središnjeg odbora udruge gospođa Marija Kronja s obitelji, počasni član dr. Stjepan Milinković i načelnik općine Gola, načelnik općine Peteranec Krešimir Matijašić, zamjenica načelnika Milica Lukačinec tepredstavnici lokalnih udruga sponzori,donatori i članovi obitelji poginulih i nestalih branitelja.

Ove godine urućena je plaketa počasnog član načelniku Krešimiru Matijašiću i Mehkek Mileku iz Novačke našem dugogodišnjem prijatelju i kuharu.

UHBDDR Ogranak Peteranec zahvaljuje svim braniteljskim udrugama koje su se odazvale na naš memorijal a takođe se zahvaljujemo svim sponzorim i donatorima te gostima koji su omogućili samo održavanje V memorijala.Na memorijalu biloje 256 branitelja i gostiju.

Natjecanje braniteljskih udruga prošlo dobro gdje su se branitelji mogli opustiti od svakodnevnih pritisaka koje ih snalaze te samoj resocijalizaciji i vrednovanju digniteta domovinskog rata.

Natjecalo se u streljaštvu,pikadu,beli,šahu,visečoj kuglani i bacanju kamena s ramena te se zabavljali uz sastav Aurora benda.
   


AKTIVNOSTI UHBDDR PODRUŽNICE VIROVITIČKO-PODRAVSKE U VREMENSKOM RAZDOBLJU OD 01.01. DO 30.09. 2016. GODINE.

Linkovi:

1. UHBDDR RH i dalje za očuvanje digniteta svojih članova

2. Projekt "Dragovoljci Taborišta sugrađanima"

3. U povodu obilježavanja Dana neovisnosti odana počast poginulim hrvatskim braniteljima

4. FOTO: Stručni skup "Virovitica u Domovinskom ratu" zaokružuje istinu o Domovinskom ratu na našim prostorima
KOLOVOZ, 8.mj.

"Sve je bio dobar san" ide preko granica

Dokumentarni film "Sve je bio dobar san" redatelja Branka Ištvančića uvršten je u selekciju 1. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma "Beyond the Borders" ("Preko granica") koji će se održati od 28.08. do 03.09.2016. na grčkom otoku Castellorizo.

Naš film bit će prikazan 29.08. 2016. u 20:45 sati a natjecat će se za jednu od nagrada za najbolji povijesni i najbolji socio-politički dokumentarac u konkurenciji od 15 filmova.

Organizator i pokretač ovog međunarodnog festivala dokumentarnog filma znakovitog imena "Beyond the Bordesr" ("Preko granica") je Zaklada helenističke povijesti(The Hellenic History Foundation) koja je osnovana 2008. godine od strane tima mladih povjesničara i znanstvenika(bivših suradnika Helenskih književnih i povijesnih arhiva) s ciljem očuvanja, dokumentiranja i širenja suvremene povijesti. Ovaj festival ima za cilj postati mjesto okupljanja grčkih i stranih dokumentarnih filmskih autora kako bi mogli promovirati svoje radove i stvoriti nove mogućnosti za suradnju u međunarodnim koprodukcijama. Festival će, osim ovoga, cijeli program promovirati na gostujućim projekcijama u Australiji i SAD-u.

Potresan,intiman i dirljiv dokumentarac "Sve je bio dobar san" proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu,tragikuobrane grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier. Ona u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svojeg sina.

Pokretači ovog značajnog projekta su autor filma Branko Ištvančić i producent Antun Ivanković. Tijekom ove godine film je prikazivan u digitaliziranim kino dvoranama diljem Hrvatske, izazvao je veliki interes, a pogledalo ga je preko 8000 gledatelja, što je izniman rezultat za jedan domaći dokumentarac. Ovaj autorski dokumentarac koji na drugačiji način promiče istinu i vrijednosti Domovinskog rata nastao je u produkciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, Udruge Dr. Ante Starčević iz Tovarnika i Udruge Artizana, a uz potporu Ministarstva branitelja, Zaklade Adris i Vukovarsko srijemske županije. Na snimanju filma koje je trajalo nekoliko godina sudjelovala je brojna profesionalna filmska ekipa i drugi suradnici koji su doprinijeli realizaciji filma.

Film je premijerno prikazan 17.02. 2016. godine u prepunoj dvorani kina Europa u Zagrebu, a nakon toga je izazvao neviđen interes u javnosti i kod publike.

Nakon što je uvršten u deset finalista u konkurenciji za uglednu nagradu URTI Grand Prix for Autor's Documentary u Francuskoj, film je nagrađen na ovogodišnjem festivalu hrvatskog katoličkog filma Trsat u Rijeci nagradom Grand Prix za najbolji film festivala, Nagradom za najbolju režiju i Nagradom za najbolju glazbu.
           Film "Sve je bio dobar san", redatelja Branka Ištvančića i producenti Antun Ivanković i UHBDDR-a Zagreb na održanom 7. Festivalu hrvatskih katoličkih filmova Trsat 2016., u Rijeci, pred prepunim klaustrom franjevačkog samostana dodijeljeno je veliko priznanje. Film je dobio tri nagrade: Grand Prix za najbolji film festivala, nagradu za najbolju režiju i nagradu za najbolju glazbu.

U obrazloženju Festivalskog žirija navodi se slijedeće: "Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac "Sve je bio dobar san" nije samo film s pričom iz početka Domovinskog rata, već je to prikaz plemenitog htjenja i svojevrsnog križnog puta mladića koji se žrtvovao za stvar u koju je vjerovao. Vjera i žrtva snažno dominiraju pričom ovoga filma i tjeraju svakog gledatelja da proživi tragedijuubijenog sina i ožalošćene majke upotrazi za njegovim kostima. Ima u tom filmu puno biblijskoga što će nas navesti na razmišljanja o ovoj priči i njenim sudionicima.

Najboljim redateljem žiri je jednoglasno proglasio Branka Ištvačića, koji nije ovim filmom samo potvrdio svoj status jednog od najboljih hrvatskih suvremenih dokumentarista, već je napravio značajni iskorak naprijed. Slobodno se može reći da je ovo do sada njegov najbolji dokumentarac u kojem je iskazao svoje autorsko sazrijevanje. U ovom filmu prati dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegova promišljanja, tragiku ljudske humanosti i srpska zvjerstva u Vukovaru te mučeničku smrt toga mladića na Ovčari. Sve je to iskazano kroz emotivnu vizuru njegove majke Lyliane Fournier koja u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svog sina te ga dostojno pokopala. Oduševljava način na koji on svoju junakinju vodi kroz film, precizno gradi atmosferu tužne priče u kojoj povremeno kresnu iskrice radosnog sjećanja i vedrine uspomena. Ištvančić također, besprijekorno vodi i svoje suradnike kroz film koji vrhunski odrađuju zadatke dajući ono najbolje od svoga umijeća. Ovaj film sjaji kao zvijezda vodilja koju treba sljediti u budućim filmskim ostvarenjima na teme vezane za Domovinski rat.

Za isti film nagrađen je i najbolji skladatelj Dalibor Grubačević. Originalna glazba filma o križnom putu plemenitog mladog Francuza i hrvatskog dragovoljca, te tužnom putu njegove majke prema mjestu zločina Grubačević je popratio nadahnutom i nenemetljivom glazbom koja je sjajno dočaravala atmosferu jedne tragedije. Iako je skladatelj ovdje bio instrumentalistički asket, emotivnost njegovih melodija i nota prštala je emocijama majke u potrazi za zemnim ostacima svoga sina.

Film je Branko Ištvančić sa svojim suradnicima ostvario na najvišoj umjetničkoj razini uspostavljajući tako visoki kriterij za buduće filmove na slične teme".

Treiler "Sve je bio dobar san" možete pogledati ovdje: vimeo.com

Poštovani,

U Cistoj Velikoj odrzat će se 10 festival "Okupljeni u jedno-Uz gangu i bukaru" Cista Velika, lokalitet Zadužbina 12 i 13.8. 2016.

Ove godine nam je 10 (deseta jubilarna godina) pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Program:

12.8. 2016 (petak)

16:00 okupljanje i predtakmičenje baštinskih igara drvene balote, kamena s ramena, šijavice...

13.8.2016.(subota)

16:00 okupljanje

16:30 Šime Strikoman snima milenijsku sliku našeg znaka bukare, poželjno da svi koji žele mogu ponjeti svoju bukaru, eventualno pokušat pribavit na sam dan snimanja.

17:30 finalna takmičenja baštinskih igara prigodni program i zagrijavanje.

20:00-20:30 festival putem interneta, ujedno live na www.uz-gangu-i-bukaru.com

Nastupaju live Hrvati Argentina, Kanada, Njemačka, VojvodinaTavankut, Mađarska, direktno u prostoru, Bih i izvođači iz Hrvatske.

22:00 kulturno zabavni program Evergreen rock 60-tih godina i ganga, grupa Cadillac Walter Neno Neugebauer i Rajka Sutlović

24:00 izvlačenje prigodnih poklona donatorima za obnovu Vukovarskog tornja Druženje i zabavni program do PIVACA

Moderator: Frano Riđan

Organizator: Klub Ciste Velike i prijatelja Zagreb UHBDDR-a

Kontakt: Frane Rojnica mob: 098 236 237
SRPANJ, 7.mj.

Film "Sve je bio dobar san" bit će prikazan u subotu 30.07. 2016. u 21:00 u klaustru franjevačkog samostana na Trsatu u Rijeci na zatvaranju festivala hrvatskih katoličkih filmova.

Ulaz je slobodan!

Sedmi po redu Festival hrvatskih katoličkih filmova Trsat 2016. održat će se u Rijeci od 28. do 30.07. 2016.

Trsatsko svetište ugostit će godišnju produkciju katoličkih filma koji se snimaju u Hrvatskoj i njenoj dijaspori.

Filmove najrazličitijih žanrova odabire selektor festivala Bernardin Modrić, a najbolji filmovi konkuriraju za glavnu festivalsku nagradu te pet strukovnih nagrada (najbolji redatelj, najbolji scenarist, najbolji snimatelj, najboljiskladatelj i najbolji montažer).

Više detalja i raspored projekcija pogledajte na web stranici: www.trsat.istrafilm.hr
Dana 19.07. 2016. godine nastavljena je aktivnost u Kaznionici Lepoglava sa hrvatskim braniteljima na izdržavanju kazne zatvora kroz statusna prava branitelja, prisutno je bilo 15 hrvatskih branitelja, a aktivnost je provodila voditeljica projekta Marija Kronja


Nastavljena je suradnja sa Ministarstvom branitelja i Kaznionicom u Glini, provedbom aktivnosti projekta "Budućnost za branitelje - branitelji za budućnost", održana ja edukativna radionica o stambenom zbrinjavanjuhrvatskih branitelja i HRVI u skladu sa Zakonom o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, radionicu su izvodili djelatnici Ministarstva branitelja gosp. Domagoj Bosnić i gosp. Ante Vukić, te voditeljica projekta Marija Kronja, u aktivnosti radionice uključena su bila 26 hrvatska branitelja na izdržavanju kazne zatvora u Kaznionici Glina. Radionica je održana 13.07. 2016.
LIPANJ, 6.mj.

Uhbddr Ogranak Peteranec zajedno sa Konjičkim klubom aktivno je sudjelovao u Danima travnjaka u Peterancu. Ovim aktivnostima povezuju se udruge civilnih društava i proširujem se međusobno suradnja na obostrano zadovoljstvo.Izložba slika autorice Vesne Majstorović naziva "Akvareli" otvorena je dana 02.06.2016. godine, u galeriji "RUŽA" UHBDDR, Gundulićeva 45, a postav iste traje do 17.06.2016. godine.Članovi UHBDDR Ogranak Senjak, dana 11.06. 2016. godine otputovali su u Grebnice BIH, gdje su odali počast svom poginulom suborcu Mirko Eviću.U suradnji sa Ministarstvom branitelja i Kaznionicom u Glini dana 10.06. 2016. godine, održali smo edukativnu radionicu "Skrb o hrvatskim braniteljima", koju je vodila gđa. Kristina Stojanović iz Ministarstva branitelja uz prisutnost Marije Kronje iz UHBDDR, kao voditelje projekta.

Radionicu smo i proveli u vremenskom razdoblju od 9:00 - 12:00 sati.Dana 04.06.1016. UHBDDR održala je izborni Sabor Udruge, izabrana su nova tijela Udruge kako slijedi:

Za predsjednika Udruge izabran je gosp. Zvonko Milasa.

Za predsjednika Središnjeg odbora Udruge izabran je gosp. Marko Cvitković

Članovi Nadzornog odbora su:

1. Ivan Baksa
2. Ivan Zoraja
3. Mladen Matas
4. Nikša Barlović
5. Mirko Plazibat

Članovi Časnog suda:

1. Lovro Barbir
2. Josip Lozo
3. Zoran Grdiša
4. Nenad Bujanić
5. Stjepan Klučik
6. Zoran Radić
7. Ivan Mikac

Izborni Sabor Udruge održan je u hotelu "I" Remetinečka cesta 106 u Zagrebu.

U sklopu Sabor održana je edukativna radionica "Skrb za hrvatske branitelje", koju su provele gđa. Vlasta Ivčević, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za branitelje grada Zagreba i gđa. Suzana Havelka-Noršić, voditeljica skrbi za branitelje i članove njihovih obitelji Gradskog ureda za branitelje grada Zagreba.
   Dana 02.06. 2016., u galeriji "RUŽA" UHBDDR - Gundulićeva 45, otvorena je izložba slika naziva "AKVARELI" autorice Vesne Majstorović, postav je otvoren do 17.06.2016. godine.U Ivanić-Gradu je u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta 02.06. 2016. godine održana redovni izvještajni Zbor UHBDDR – Ogranak Otok Ivanić uz nazočnost 42 člana ovog Ogranka.

Godišnjoj skupštini prisustvovali su visoki gosti:

- Zamjenik gradonačelnika Grada Ivanić-Grada Željko Posilović
- Načelnik Opčine Križ Marko Magdić
- Predsjednik ZUDRA-e Ivanić-Grad Goran Leš
- Predstavnici udruga proisteklih iz domovinskog rata Grada Ivanić-Grada, Općine Kloštar Ivanić i Općine Križ.

Na redovitoj izvještajnoj Skupštini prihvaćeni su svi izvještaji o radu ogranka u 2015. - 2016. godini.
SVIBANJ, 5.mj.

25.05. 2016. godine članovi UHBDDR Ogranak Dubrovnik obilježili su 24. Obljetnicu deblokade grada Dubrovnika, tim povodom na spomen obilježju na Osojniku odali su počast svim poginulim braniteljima, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Obilježavanje početka oslobađanja Dubrovačkog kraja u Domovinskom ratu nastavljeno je sa svetom Misom u crkvi Sv. Juraja, nakon čega je uslijedio sportski i kulturni dio programa, te zajedničkodruženjeDana 12.05.2016. godine otvorena je izložba slika, autorica Sanja Kozlica u galeriji RUŽA, UHBDDR Gundulićeva 45 naziva "Zagrebačko prekomorje" postav izložbe zatvara se25.05. 2016.godine.UHBDDR Ogranak Peteranec, organizirao je u Peterancu obilježavanje Velikog Petka, uz zajedničko blagovanje znaka kršćanstva ribe i kruha, sa svojim mještanima Peteranca.

Organizator se nadaju da će ova akcija postati tradicionalna i kao cilj ima što bolje odnose kako unutar braniteljske populacije, tako i sa mještanima Peteranca.Zavjetno hodočašće hrvatskih branitelja pripadnika 204. Vukovarske brigade, u vremenskom razdoblju od 01.05. do 10.05. 2016. od Zagreba do svetišta Vepric- Makarska, u znak zahvalnosti svim hrvatskim braniteljima koji su položili živote za domovinu Hrvatsku.
TRAVANJ, 4.mj.

Udruga nastavlja sa provođenjem projekta "Budućnost za branitelje-branitelji za budućnost", te smo aktivnosti sa braniteljima koji izdržavanju kaznu zatvora u mjesecu travnju proveli u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu, dana 26.04. 2016., sa 10 hrvatskih branitelja.Dana 21.04.2016. godine, otvorena je izložba slika naziva  PROLJETNOBUĐENJE- autorice Mirjana Marković Ryznar, u galeriji "RUŽA" u prostorijama UHBDDR, Gundulićeva 45.

Autorica izložbe hrvatska je braniteljica  i članica Udruge, te joj je ovo 35 samostalna izložba.
             Dana 10.04. 2016. godine, obilježena je 25. godišnjica osnivanja 1. Bojne HOS-a Vukovar, u organizaciji UHBDDR Kluba 6.bojna HOS-a i financijsku potporu grada Vukovara.

Obilježavanju su bili prisutni pripadnici postrojbe te predstavnici grada Vukovara i predstavnici UHBDDR.

Izaslanstvo Udruge, kojeg su sačinjavali pripadnici 204. Vukovarske brigade u organizaciji i prema protokolu grada Kupresa, obilježili stradavanje hrvatskog naroda na Kupresu.

Prisutno je bilo 10 članova Udruge koji su ujedno bili i pripadnici 204. Vukovarske brigade.
OŽUJAK, 3.mj.

Projekt "Budućnost za branitelje- branitelji za budućnost" u mjesecu ožujku proveo je svoje aktivnosti sa hrvatskim braniteljima na izdržavanju kazne zatvora u zatvorskim ustanovama kako slijedi:

1. Zatvorska bolnica u Zagreb: 08.03. 2016. i 22.03. 2016. ukupno je bilo prisutno o oba termina 22 hrvatska branitelja.

2. Kaznionica u Lepoglavi: 29.03.2016. godine prisutno je bilo 18 hrvatskih branitelja.

3. Kaznionica u Glini: 21.03. 2016. godine prisutan je bio 21 hrvatski branitelj.


Radionicu vrednovanja projekta u 2016. Godine, Udruga je provela dana 19.03. 2016. godine. U sklopu radionice vrednovani su projekti koji su provedeni u 2015. Godini, ako bi se utvrdila svrsishodnost provedenih projekta, te nastavak provođenja projekta u 2016. Godini. Radionici su prisustvovali članovi Udruge sa područja cijele Republike Hrvatske.


Dana 17.03. 2016. godine u galeriji "RUŽA" UHBDDR, Gundulićeva 45, otvorena je izložba umjetničkih slika članova fotografske udruge Fotograd, naziva "Zagrebačke priče"


Dana 10.03. 2016. godine obilježen je dan branitelja Grada Vukovara. Predsjednik UHBDDR gosp. Zvonko Milas, bio je izaslanik predsjednice RH gđe. Kolinde Grabar-Kitarović.
VELJAČA, 2.mj.

U 2016. Godini udruga je nastavila sa svojim projektom – psiho-socijalne podrške hrvatskim braniteljima na izdržavanju kazne zatvora.

U suradnji sa Ministarstvom pravosuđa i u 2016. Godini dobivena je dozvola za posjetu u slijedećim zatvorskim ustanovama:

Kaznionica u Lepoglavi
Kaznionica u Glini
Zatvorska bolnica u Zagrebu

U mjesecu siječnju  aktivnost smo proveli u Zatvorskoj bolnici dana 12.01. i 21.01. bilo je prisutno ukupno u oba termina 24 branitelja.

U mjesecu veljači aktivnosti smo proveli u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu  dana 02.02. i 16.02.,  u aktivnosti je sudjelovalo ukupno 22 branitelja.

Dana 08.02. provedena je aktivnost u Kaznionici u Glini, sudjelovalo je 23 branitelja.

Dana 23.02. provedena je aktivnost u Kaznionici u Lepoglavi, prisutno je bilo 10 branitelja.


Premjera filma "Sve je bio dobar san", čiji je producent UHBDDR, održana je dana 17.02. 2016. godine u kinu Europa.

Dokumentarni film o nestalom hrvatskom branitelju - francuskom državljanu Jean Michel Nicolier, pripadniku HOS-a i
204. Vukovarske brigade, koji je bio branitelj Vukovara i padom Vukovara je odveden u nepoznatom smjeru.

Film je napravljen očima njegove majke koja ga još uvijek traži.

Na promociju filma odazvali su se hrvatskih branitelji suborci Jan Michela, ali i ostali branitelji i predstavnici
Državne i lokalne vlasti.Dana 17.02. 2016. godine sa početkom u 19:00 sati otvorena je izložba slika autora Hame Badžaka, člana obitelji hrvatskog branitelja i dragovoljca Domovinskog rata. Izložba je otvorena u galeriji "Ruža" UHBDDR-a, Gundulićeva 45, Zagreb. Postav izložbe može se pogledati do 11.03. 2016.godine.
             
SIJEČANJ, 1.mj.

Članovi UHBDDR Ogranak Dubrovnik u vremenskom razdoblju od 29.01. - 31.01. 2016. godine organizirano su otišli u mjesto Smokvica na otoku Korčuli gdje su očistili područje zahvaćeno požarom. Ovu hvale vrijednu akciju članovi UHBDDR Ogranak Dubrovnik nastavljaju provoditi u 2016. godini na područjima na kojima se ukaže potreba.
Dana 28.01. 2016. godine sa početkom u 19:00 sati otvorena je izložba ilustracija autorice Alanna Marohnic. Izložba je otvorena u galeriji "Ruža" UHBDDR-a, Gundulićeva 45, Zagreb. Postav izložbe može se pogledati do 12.02. 2016.godine.