KULTURNO-SPORTSKE AKTIVNOSTI

Kroz različite sadržaje Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata provodi ovaj program kontinuirano od 1998. godine.

Likovne izložbe, dramske predstave, promocije knjiga i monografija vezanih uz Domovinski rat održavaju se u posljednjih godina u skoro svim središtima naših ustrojbenih oblika kao što su: Zagreb, Vukovar, Virovitica, Slavonski Brod, Ivanić Grad, Jastrebarsko, Duga Resa, Karlovac, Pula, Sinj, Osijek, Metković, Dubrovnik, Cavtat i ostala mjesta u kojima postoje za ovakvu vrstu projekata mogućnost.


Projekt kulture provodi se kroz tri dijela:

1. Izložbe slika, skulptura, ratnih fotografija, likovnih radionica poglavito za djecu hrvatskih branitelja;

2. Sudjelovanje u festivalu regionalnih običaja;

3. Održavanje književnih večeri na temu Domovinskog rata.


Program sporta provodi se kroz razne sportske igre:

- memorijalne turnire, sportska natjecanja branitelja u različitim disciplinama, županijska sportska natjecanja.

Težnja za provođenjem programa sporta je oblikovanje pozitivnih karakternih osobina kroz stvaranje razonode, stjecanje socijalnih vještina, te stvaranje i održavanje radnih navika. Psihološkom relaksacijom ublažiti negativne zdravstvene posljedice sudjelovanja u Domovinskom ratu.
PROMICANJE VRIJEDNOSTI DOMOVINSKOG RATA

Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata tijekom 19. godina postojanja aktivno sudjeluje u promicanju istine o Domovinskom ratu, svim događajima bitnim za Domovinski rat i za stvaranje neovisne Republike Hrvatske.Program promicanje vrijednosti Domovinskog rata provoditi će se kroz izdavačku djelatnost na tematiku Domovinskog rata; dio programa odnositi će se na prikupljanje građe iz Domovinskog rata u sklopu Spomen doma hrvatskih branitelja u Vukovaru; te u suradnji sa članovima Udruge koji se bave ratnim novinarstvom i fotografijama raditi određeni projekti koji se odnose na izdavaštvo.
RESOCIJALIZACIJA HRVATSKIH BRANITELJA I ČLANOVA NJIHOVIH OBITELJI

Projekt Resocijalizacija hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji provoditi će se u slijedećim segmentima:

- Pravna pomoć hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji
- Psihološko-socijalna pomoć hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji
- Edukativni proces s osnovnoškolskom djecom pod nazivom "Oprez, oružje i mine", u svezi s postupcima pri dodiru s oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima.
MEĐUNARODNA SURADNJA

Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata projekt Međunarodne suradnje provodi kao i dosadašnjih godina u skladu sa statutom SVF (WORLD VETERANS FEDERATION), te ima za cilj promicanje suradnje kroz integraciju ratnih veterana i žrtava rata u zajednicu.

Kao nevladina organizacija na ovaj način sudjelujemo u održavanju mira i sigurnosti u svijetu, a sukladno povelji UN-a o poštovanju ljudskih prava i sloboda.

Aktivna suradnja sa braniteljskim udrugama iz Republike Bosne i Hercegovine gdje se održavaju okrugli stolovi na temu Domovinskog rata; obilježavanje pogibije hrvatskih branitelja na Kupresu ; međunarodni športski turnir invalida u sklopu obilježavanja pobjedonosne vojno-redarstvene akcije "Bljesak", te okupljanje preživjelih vukovarskih branitelja na "Dan sjećanja na žrtvu Vukovara".

Navedene aktivnosti provode se sa slijedećim Udrugama:

- UDRUGA UMIROVLJENIKA I DEMOBILIZIRANIH BRANITELJA HVO ŽUPANIJA / KANTON SARAJEVO

- UDRUGA DRAGOVOLJACA I VETERANA DOMOVINSKOG RATA HVO HB ZAJEDNICA PODRUŽNICA ŽUPANIJE ZAPADNE HERCEGOVINE

- UDRUGA DRAGOVOLJACA I VETERANA DOMOVINSKOG RATA HVO HB PODRUŽNICA TRAVNIK